Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan: Maimuţa goală revine pe scenă după ce Darwin s-a ostenit zadarnic s-o îmbrace

Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan, reputat neurolog şi psihiatru, Şeful Clinicii Neurologie a Spitalului Clinic de Urgenţă Militar Central, autor al cărţilor „Inteligenţa materiei” şi „În căutarea sensului pierdut”, eseist şi filosof al ştiinţei;
Stela-Maria Ivaneş, doctor în Filosofia ştiinţei, licenţiată în filosofie, psihologie şi istorie, scriitor;
Constantin Ivaneş, licenţiat în istorie, scriitor, traducător.

– Constantin Ivaneş: Cum v-a venit ideea scrierii unei asemenea cărţi [„În căutarea sensului pierdut”]?
– Dumitru Constantin Dulcan: Într-o lume aculturală şi despiritualizată, singurele valori după care se aleargă sînt exprimabile prin cele două verbe dintr-un capitol al cărţii – a avea bani, pentru a răspunde mirajului artificial, confecţionat din hîrtia colorată a societăţii de consum, şi a fi tributari TV-ul… Maimuţa goală revine pe scenă după ce Darwin s-a ostenit zadarnic s-o îmbrace.

Este simbolul lumii devalorizate … pentru că la nivel subatomic guvernează cu totul alte legi, iar pe de altă parte nu s-a ţinut cont – şi asta mult timp – de două principii-legităţi, deşi, ambele, au fost intuite de marile genii ale omenirii : totul e legat cu totul (teoria sistemelor) şi fiece parte conţine întregul (abordarea holistică). Ştiinţa Mare, cea de ultimă oră, demonstrează acum, indubitabil, că aceasta este alcătuirea.

– Stela-Maria Ivaneş: Cîte feluri de comunicare există între oameni?
– Dumitru Constantin Dulcan: Comunicarea verbală, exprimată prin cuvintele care pot reda un conţinut semantic; comunicarea nonverbală exprimată prin gesturi, privire, tăcere. Există apoi o comunicare telepatică, pe care, în ciuda oricăror sceptici, am experimentat-o de nenumărate ori. Fenomenul de „déjà vu” poate fi ori o eroare a memoriei, ori o întîlnire din alt plan, cînd, desigur, nu are o origine patologică. Pentru mesajele care anunţă evenimente ce se vor petrece îmtr-un timp viitor – receptate spontan sau prin vis anticipativ (premonitor) nu avem nici o explicaţie ştiinţifică, dacă reducem întreaga cunoaştere la nivelul unui realism materialist. Şi totuşi, spunînd şi eu ca Galileo, acestea există.

– Constantin Ivaneş: Cei pentru care se roagă mai mulţi oameni se vindecă mai repede?
– Dumitru Constantin Dulcan: În mod cert. Sînt experienţe făcute în multe spitale, înclusiv americane, şi comunicate în numeroase publicaţii. Am oferit exemple semnificative în cartea „În căutarea sensului pierdut”.

– Stela-Maria Ivaneş: Contează să mănînci produse din zona în care ai venit pe lume?
– Dumitru Constantin Dulcan: Da, este important să te hrăneşti cu acele elemente pentru care corpul nostru şi-a format primele programe de prelucrare a lor. Mai mult, urma, memoria lor este înscrisă în celulele noastre, avînd în noi apa şi elementele chimice ale pămîntului pe care ne-am format şi născut .

– Constantin Ivaneş: Subconştientul este în afara timpului? Deci nu îmbătrîneşte?
– Dumitru Constantin Dulcan: Grea întrebare. Îmbătrînesc, se uzează cu vîrsta structurile fizice prin care subconştientul acţionează. La nivel de sursă, de Cîmp Informaţional, venind din cîmpul cuantic fundamental, ca fragment din Conştiinţa cosmică, este probabil la fel de viabil ca şi Universul în care este inclus.

– Stela-Maria Ivaneş: Aveţi o experienţă impresionantă. Deci, cunoaşteţi. În acest context, vă întreb: aţi întîlnit oameni cu calităţi paranormale? Şi ce a însemat asta?
– Dumitru Constantin Dulcan: Sînt animale de talie mică şi altele de talie mare. Sînt ape mici şi ape mari, oameni înalţi şi alţii mai scunzi. La fel este şi mintea noastră, la fel sînt şi însuşirile noastre. Dacă am avea aceeaşi istorie, aceleaşi experienţe parcurse, am fi toţi la fel. Da, am cunoscut oameni cu anumite capacităţi mai extinse – receptau mesaje transmise telepatic, primeau informaţii despre viitor din surse care nu pot fi la stadiul actual de cunoaştere precizat.

– Constantin Ivaneş: Viitorul depinde de noi?
– Dumitru Constantin Dulcan: În mod cert, viitorul se construieşte astăzi aşa după cum prezentul a fost construit ieri. Dacă am ţine seama de această realitate, alta ar fi viaţa noastră.

– Constantin Ivaneş: Hipnoza progresivă. Îndreptată, aşadar, spre viitor! Pare o nebunie, un scenariu SF!
– Dumitru Constantin Dulcan: Hipnoza progresivă nu este o nebunie, ci înglobează experienţe despre care scrie un profesor de psihiatrie din Miami (SUA), Brian Weiss. El însuşi a fost şocat să afle prin pacienţii săi că viaţa noastră are o traiectorie decisă din altă dimensiune, în funcţie de comportamentul nostru din planul terestru. De aici vine şi concluzia că viitorul este rezultatul acţiunilor din prezent. Cauzele bolilor noastre, spune B. Weiss, îşi au sursa nu numai în prezent, ci şi în trecut. Ca să înţelegem însă acest adevăr, avem nevoie de o altă concepţie, altă paradigmă despre om şi Univers. Nu sîntem încă pregătiţi cu toţii pentru o astfel de înţelegere. Trecutul nostru materialist şi presiunea celor care au mari interese să rămînă acolo ne fac tributari unei gîndiri deja perimate…

– Stela-Maria Ivaneş: Ce gîndiţi? Unde este Dumnezeu? În Univers? Dincolo de el? În noi? După teoria sistemelor, totul e legat cu totul şi după logica holistică partea conţine întregul. Deci, să ne încumetăm să recunoaştem…
– Dumitru Constantin Dulcan: În opinia mea, ceea ce numim Dumnezeu este acea Inteligenţă, acea Conştiinţă sau Minte a Universului, situată în cîmpul cuantic fundamental şi care constituie dublura tuturor lucrurilor. Nici o subparticulă, nici un atom, nici o moleculă din structura materiei organice şi anorganice nu s-ar putea mişca şi nu ar putea lua multitudinea de forme pe care le îmbracă fără intervenţia acestei forţe inteligente. Aserţiunea îi aparţine în primul rînd unuia dintre cei mai proeminenţi mentori ai fizicii cuantice, Max Planck.

– Stela-Maria Ivaneş: Moartea este o trecere, aşa cum credea Blaga?
– Dumitru Constantin Dulcan: Da, moartea este o trecere dintr-o dimensiune a existenţei în alta. Mircea Eliade spune că prin moarte, cea care transcende cele două dimensiuni este conştiinţa.

Reclame

3 răspunsuri to “Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan: Maimuţa goală revine pe scenă după ce Darwin s-a ostenit zadarnic s-o îmbrace”

  1. popescu Says:

    mircea4123

  2. popescu Says:

    v-am cunoscut recent dintr-o emisiune tv,sunt foarte pasionat de opiniile dvs,o sa va urmaresc pe emisiuni tv ,pe internet dar voi cauta in librarii sicartile scrise de dvs

  3. De curand am avut ocazia sa cunosc cea ce ati scris despre inteligenta materiei si si m-a impresionat mult similitudinea cu unele conferinte pe care le urmaresc in Italia, la Caserta ,tinute de Doctorita Maria Consilia Santillo( psihoterapeuta si psihooncologa), cercetatoare a constiintei umane. Am tradus imediat articolul pe care mi l-a trimis o prietena din Romania si multi dintre prietenii de aici au ramas profund impresionati. Mi-ar face placere sa va cunosc mai bine si sa putem comunica, cu scopul de a divulga tot ceea ce ati scris. Multumesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: