„Nu exista lume exterioara independenta de cea interioara.” Fred Alan Wolf

De cativa ani, stiinta medicala a ajuns la concluzia ca glandele endocrine din organismul nostru au un rol mult mai important. Practic functionarea defectuoasa a glandelor are un rol important in producerea mai multor afectiuni grave. De exemplu, functionarea necorespunzatoare a pancreasului duce la aparitia diabetului zaharat, lipsa estrogenului din ovare duce la osteoporoza, ateroscleroza, iar functionarea necorespunzatoare a glandei tiroide duce la aparitia sindromului Basedow.

Glandele noastre se afla intr-o interdependenta speciala si complexa. Hipofiza este glanda endocrina care coordoneaza activitatea celorlalte glande intr-un mod direct sau indirect. Daca functionarea hipofizei este armonioasa, ea are un efect benefic asupra functionarii armonioase asupra tuturor celorlalte glande. Hipofiza si hipotalamusul sunt in legatura foarte stransa. Conceptele despre rolul hipotalamusului au fost schimbate in mod revolutionar prin cercetarile realizate de catre Candace Perth Ph. D., profesor al facultatii de medicina din Georgetown. Noile concepte au fost publicate in cartile sale: ” Moleculele sentimentelor ” si ” Corpul tau este subconstientul tau „. Rezultatele sale revolutionare au fost sustinute de Dr. Joe Dispenza, profesor universitar din Atlanta, biochimist, chiropractician, cu diplome de anatomie, psihologie, neurochimie, neuropsihologie si genetica.

Dupa parerea celor doi profesori:
„Exista o parte a creierului numita hipotalamus, care este ca o fabricuta unde se asambleaza substante chimice, corespunzand anumitor emotii pe care le experimentam. Aceste substante chimice se numesc peptide. Ele sunt alcatuite din mici lanturi secventiale de aminoacizi. Corpul este practic o unitate de carbon care fabrica 20 de aminoacizi diferiti. Impreuna, ele formeaza structura sa fizica. Corpul este o masina care produce pro­teine. In hipotalamus, micile lanturi de proteine, numite peptide, sunt asamblate in anumite neuro-peptide, sau hormoni neuronali, care se potrivesc cu starile emotionale, pe care le experimentam zilnic. Deci exista substante chimice pentru furie, tristete, pentru starea de victima, pentru pofta. Exista substante chimice care se potrivesc fiecarei stari emotionale pe care o experimentam. Si in clipa in care experimentam acea stare emotionala, in creierul nostru, hipotalamusul va asambla imediat peptida respectiva, si apoi o va elibera in fluxul sanguin. Din momentul in care ajunge in sange, isi croieste drum pana la diverse centre sau parti ale corpului nostru. Fiecare celula a corpului nostru are acesti receptori exteriori. O singura celula poate avea mii de receptori la suprafata sa, deschizand-o catre lumea din afara. Si atunci cand o peptida ajunge la suprafata celulei, ea practic se pozitioneaza pe suprafata receptoare, se conecteaza la celula. Peptida se comporta ca o sonerie, facand ca celula sa reactioneze…. Pe suprafata  celulei exista mii de locatii de receptare, al caror rol e pur si simplu de a receptiona informatia primita. O peptida care s-a cuplat printr-un receptor, transforma celula in multe moduri, declanseaza o intreaga serie de fenomene biochimice in cascada, si unele dintre ele pot chiar sa produca schimbari in nucleul celulei.”

Conform cercetarilor, s-a descoperit ca in hipotalamus se genereaza diferite peptide corespunzatoare diferitelor noastre stari emotionale, care influenteaza functionarea celulelor, si astfel starea de sanatate a intregului organism. Dupa parerea lor, emotiile, gandurile noastre pot modifica celulele, chiar si la nivelul nucleului. Dupa parerea lui Candace Perth, emotiile, gandurile noastre regleaza in totalitate acele procese fizice care sunt responsabile pentru functionarea organismului nostru: „Organismul nostru este influentat de gandurile si sentimentele noastre… Trebuie luat in considerare, ca in fiecare etapa a digestiei fiecare muschi constrictor se deschide si se inchide, fiecare grup muscular cere hrana, toate acestea aflandu-se sub influenta emotiilor… Practic mintea noastra ne creeaza corpul.”

Dr. Joe Dispenza mai declara, ca substantele chimice rezultate in urma gandurilor si emotiilor frecvente (incordare permanenta, stres, sau chiar dimpotriva, viata plicticoasa, monotona) distrug in asa masura celulele noastre, incat dupa un timp nu mai pot efectua nici macar functiile fundamentale:
„Bombardand zilnic celula cu aceleasi ganduri si emotii care vor genera anumiti compusi chimici, atunci cand celula respectiva se va divide va produce o celula-sora sau o celula-fiica. Celula urmatoare va avea mai multe locatii receptoare pentru acele neuro-peptide emotionale si mai putine locatii receptoare pentru vitamine, minerale alti compusi nutritivi, pentru schimbul inter-celular de hrana, sau chiar pentru eliminarea produsilor reziduali... Si atunci apare intrebarea: procesul nutritiv mai are vreun efect, daca dupa 20 de ani de stres emotional, celula, nu mai are nici macar locatiile receptoare, pentru a primi sau permite intrarea compusilor nutritivi necesari mentinerii sanatatii?”

Descoperirile mentionate anterior dovedesc in mod incontestabil ca constiinta noastra are un rol deosebit de important in mentinerea sanatatii. Principalul mijloc de manifestare al constiintei se pare ca este hipotalamusul (si hipofiza, in stransa legatura cu acesta). Constiinta noastra „se transforma” in substanta chimica cu ajutorul hipotalamusului. Cunoscand aceste informatii, putem intelege cateva fenomene cunoscute pana acum in stiinta medicala:
– de exemplu bolile psihosomatice (produse pe baza starilor psihice). Esenta lor consta in faptul ca, desi exista unele simptome care ne trimit la anumite boli, imbolnavirea organului respectiv nu poate fi dovedita medical, in astfel de cazuri este recomandata schimbarea mediului inconjurator, armonizarea vietii, iar in caz contrar, cu timpul va aparea si imbolnavirea organelor.
– de asemenea si efectul Placebo isi gaseste raspunsul. Aceasta inseamna, ca medicii administreaza o tableta practic fara efect medicamentos, care are ca rezultat un efect pozitiv, de exemplu „analgezic” – si intr-adevar durerile bolnavului scad. Efectul Placebo este luat foarte serios peste tot in lume. Cercetarile in acest sens se clarifica incet, in ce cazuri si cand poate fi aplicat. De exemplu in Statele Unite ale Americii se aloca anual 5 milioane de dolari pentru cercetarea efectului Placebo. Cum poate fi explicat fenomenul Placebo? Deoarece bolnavul este convins ca primeste un medicament adevarat, constiinta sa va fi impregnata de starea de sanatate sau fara dureri etc., iar hipotalamusul incepe sa produca peptidele corespunzatoare, care, ajungand la celulele corespunzatoare, isi exercita efectul.

In stiinta medicala cunoastem si cazuri surprinzatoare referitoare la acest fenomen. In 1952 Dr. Albert Mason, psihoanalist, nestiind ce boala grava trateaza de fapt, a vindecat cu metoda psihoanalitica (prin utilizarea sugestiei care a facut ca pacientul sa creada ca este sanatos) un pacient care suferea de un fel de psoriazis, letal si incurabil. Dupa clarificarea fisei medicale vindecarea parea miraculoasa. Magazinul englez Time a relatat evenimentul, in urma caruia multi care sufereau de probleme asemanatoare 1-au cautat pe Dr. Mason, dar alta vindecare nu s-a mai produs. Pe baza relatarii doctorului, in urma unei greseli el nu a stiut cat de grava este boala tratata si de aceea a crezut ca pacientul poate fi vindecat. Aceasta incredere pe care medicul o avea a facut ca si pacientul sa fie convins ca se poate vindeca de aceasta boala. In alte cazuri cand Dr. Mason stia gravitatea bolii, datorita faptului ca nu a putut sa creada in posibilitatea vindecarii, aceste tratamentele au esuat.

Intre corp si constiinta exista o legatura asa de stransa, ca practic sanatatea noastra depinde in totalitate de starile noastre sufletesti. Cercetari in acest sens au fost efectuate mai ales de medicii Thorwald Dethlefsen si Rüdiger Dahlke, care in 1983 au publicat cartea „Drum catre implinire”. Desi atunci legatura intre hipotalamus si starile noastre nu putea fi dovedita, acesti medici au descris cauzele sufletesti reale ale multor boli. Ei au numit concret care este legatura dintre boala si starile dizarmonioase care produc acea boala. Cartea a avut un succes extraordinar la nivel mondial. In 1992 Rüdiger Dahlke a continual relevarea cauzelor sufletesti ale bolilor in cartea sa, „Boala si limbajul sufletului”. Deasemenea si aceasta carte a sa a devenit best-seller la nivel mondial.
Conform declaratiilor lor, fiecare boala are o cauza sufleteasca, care, daca nu este tratata, va duce la boala. Daca problema este rezolvata numai printr-o anume interventie fizica, operatie, tratament medicamentos, boala poate apare in aceeasi forma sau intruna asemanatoare. Parerea lor este sustinuta si de cercetarile lui Candace Perth.

Ca sa intelegem cum este acest proces posibil, trebuie sa cunoastem cateva legi fundamental din fizica cuantica.
Se cunoaste deja ca in atomi se afla foarte putina materie. De exemplu, daca marim un nucleu atomic la un diametru de un metru, cel mai apropiat electron se va afla la 100 km de acesta, intre ei fiind doar vid. Pe baza acestora, fizicienii au calculat ca Pamantul, ca materie concreta ar incapea intr-o cutie mai mare de chibrituri!
Numai ca de la aceasta constatare, fizica cuantica s-a mai dezvoltat. S-a descoperit, ca particulele subatomice, care se considerau a fi solide, in realitate nu se comporta ca materie, ci ca posibilitati, iar comportamentul lor depinde de observator, de constiinta! Formulat mai simplu, atomii nu sunt compusi din materie, ci din posibilitati.
Dupa parerea profesorului David Albert Ph. D., directorul facultatii de fizica si filozofie din Columbia:
„Ne place sa consideram spatiul ca fiind gol si materia solida. Dar de fapt materia nu contine absolut nimic, e complet lipsita de substanta. Sa luam de exemplu un atom. Il consideram ca fiind un fel de bila solida. Apoi spunem: Nu, stai asa, de fapt exista un punct minuscul si dens, chiar in centru, inconjurat de un nor pufos de electron probabili, osciland intre existenta si non-existenta. Si apoi se dovedeste ca nici macar acest lucru nu este adevarat. Chiar si nucleul pe care il consideram ca fiind atat de dens, alterneaza intre existenta si non-existenta, la fel de aleatoriu ca si electronii. Cel mai solid lucru pe care-l putem spune despre toata aceasta materie insubstantiala este ca e mai degraba ca un gand, e ca un bit concentrat de informatie.”
Iar Fred Alan Wolf, profesorul de fizica al universitatii U.C.L.A., declara urmatoarele: „LucruriIe nu se mai comporta ca materie, ci ca idei, concepte, informatii.”

Atat electronii, cat si nucleonii oscileaza intre existenta si non-existenta. Din cand in cand dispar si apoi reapar. De ce si unde dispar, exista actualmente mai multe ipoteze. Daca nu suntem atenti la ei, exista ca posibilitati (adica exista conform oricaror posibilitati la nivelul atomilor), aratand caracter de unda, iar cand suntem atenti la ei, apar intr-o forma posibila dintre multiplele posibilitati, avand caracter de particula.
Dupa parerea lui Fred Alan Wolf: „Cand nu te uiti, este unda. Cand te uiti, este particula.”

Amit Goswami Ph. D., profesorul de fizica al Universitatii din Oregon declara in legatura cu acest subiect (atomii): „Cand nu te uiti, se transforma in unde de probabilitate. Cand te uiti, in particule ale experientei.”
Fizicianul Jeffrey Satinover, lector la Universitatea Harward, este de aceeasi parere: „O particula pe care o consideram ca fiind ceva solid, de fapt exista intr-o asa-numita super-pozitie, care este ca un val extins de locatii posibile. Si particula exista in toate acele locuri in acelasi timp. In clipa in care ne focalizam asupra ei, se stabilizeaza brusc intr-una singura dintre acele pozitii posibile.”

In lumea atomilor posibilitatile sunt imense. Este posibil si ca o particula sa fie prezenta in mai multe locuri in acelasi timp. Jeffrey Satinover  spune: „S-au observat deja in numeroase laboratoare din Statele Unite obiecte care sunt suficient de mari, pentru a fi vazute cu ochiul liber, si care se afla in doua locuri simultan. Si practic putem chiar…fotografia aceasta. Este acelasi lucru, numai ca in doua locuri. Este atat de misterios, incat nici nu poti intelege, cat de interesant este…”

Aceste posibilitati ascunse se gasesc inlauntrul fiecarui atom. In realitate fiecare atom este capabil de orice in cadrul propriului sistem atomic. De noi, observatorii, depinde ce vrem sa concretizam din aceste posibilitati. Fizicianul David Bohm vede lumea in mod holografic. Dupa parerea sa exista o ordine, care se afla intr-o stare nemanifestata si aceasta alcatuieste baza realitatilor manifestate.

Trebuie sa intelegem ca este mai aproape de adevar daca ne gandim la lume ca imaginatie, posibilitate si nu ca materie. Comportamentul atomilor, astfel si functionarea lumii depinde de observator, de constiinta. Dupa cum a demonstrat Candace Perth, functiile corpului depind de gandurile noastre, astfel si lumea exterioara poate fi influentata de gandurile si sentimentele noastre.

 

Sursa: http://ama.sapte.ro/articole.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: